Teden za življenje


Podrobnosti dogodka

  • Datum:

 

 

 

Človek je bitje, ki je na poti. Na poti uresničevanja življenjskega smisla, cilja, upanj in sanj. Na tej poti so človeku dani drugi, kot sopotniki. Na tej poti tudi sami iščemo druge. Učimo se živeti drug z drugim. Učimo se živeti za Drugega. Kakor pšenični klas.

Ko letos mineva 100 let od rojstva dr. Alojzija Šuštarja, njegova duhovna dediščina zelo aktualno nagovarja vse nas, ki živimo v skupni deželi pod Triglavom. On, ki je bil »kakor velik pšenični klas, iz katerega se na vse strani vsipajo zrna za novo rast« (A. Uran), je bil človek spoštljivega dialoga z vsemi in iskrenega prizadevanja za skupno dobro. S svojim zgledom in svojo besedo nas tudi danes, v današnjih razmerah vabi, da bi si bili dobri in plemeniti sopotniki na skupni poti, ki se je pred 30. leti kakor čudežno odprla pred nami, z njegovo veliko pomočjo.

To povabilo, »da bi si bili dobri sopotniki«, razumevamo tako, da bi cenili drug drugega in spoštovali življenje in človeško dostojanstvo vsakega; da bi se znali poslušati, prepoznavati resnične potrebe drugega, soočati različnost pogledov, se spoštovati v različnosti in iskati to, kar je skupno; da bi znali skrbeti za druge, še posebej za tiste med nami, ki so najbolj ranljivi, predvsem na začetku in na koncu zemeljske poti; da bi si znali priznati napake, se opravičiti, odpustiti, začeti znova. Se znova odpraviti skupaj na pot.

Kam vodi pot? Globoko v srcu vsakega človeka je isto hrepenenje. Da bi živel, bil srečen, skupaj z drugimi, za vedno. »Če sonca ni, od kod to hrepenenje? … O, sonce je! Je, ker ga slutimo, ker ga v globini duše čutimo.« (Oton Župančič)

V to hrepenenje zaupamo.

V tem hrepenenju, ki nas priteguje v prihodnost, k cilju, k Luči, hodimo. Z naklonjenostjo drug do drugega. V skupnem iskanju poti naprej in v skupnem prizadevanju. In v spoznavanju, da smo si bratje, ker imamo vsi enega Očeta.

 

(Vir: Gibanje za življenje)

 

Koledar dogodkov

december 2020
PTSČPSN
  1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30 31    
« Nov   Jan »

Dogodki