Adventni čas

Adventni čas je čas, ki je namenjen prav pričakovanju. Krščansko pričakovanje v adventu in potem praznovanje božiča ni odvisno od daril in okraskov. Resnično lepoto praznika prinesejo duhovna doživetja, srečanje z živim Bogom in poglobitev pristnih medčloveških odnosov.

V adventnem času pripravljamo za božič predvsem svoje srce, urejamo odnose v družini, da bi bili prisrčni, topli in vredni človeka – predvsem pa vredni Boga, ki prihaja.

Starši ste vabljeni, da darujete otrokom več svojega časa kot sicer. Skrb za prijetno družinsko življenje, ustvarjanje topline in ljubezni predpostavlja kar nekaj prizadevanja. To ne pade z neba, niti se ne da kupiti. Treba se je potruditi. Temu je namenjen čas adventa.

Letos nas bodo do praznika Jezusovega rojstva pospremili štirje velikani človeške zgodovine: sveti Miklavž, Marija Brezmadežna, Janez Krstnik in sveti Jožef. Ob Božji besedi bomo spoznavali vrednote njihovega življenja. Od njih se lahko preprosto in otroško igrivo učimo, kaj v življenju resnično šteje in kaj nam prinaša pravi blagoslov.

Vabimo Vas, da si privoščite čas za družinsko srečanje ob adventnem venčku, prižgete svečko, molite ali zapojte skupaj z otrokom.

ADVENTNI VENEC

Blagoslov adventnega venca

Znamenje križa.

Preberemo Božjo besedo Rim 13,11–14.

Molimo Oče naš in Zdrava, Marija.

Blagoslovna molitev: Nebeški Oče, tudi to leto nam naklanjaš adventno veselje, ko v upanju in zaupanju pričakujemo Jezusa Kristusa, našega Odrešenika. Prosimo te, blagoslovi ta adventni venec in sveče. Kakor bomo vsako nedeljo prižgali novo svečo, tako nam daj rasti v ljubezni do Kristusa. Pripravi nas na praznik njegovega rojstva in nam daj nekoč gledati slavo njega, ki je pot, resnica in življenje, in s teboj živi in kraljuje vekomaj. Amen.

Adventni venec pokropimo z blagoslovljeno vodo in zapojemo adventno pesem.

Simbolika adventnega venca

Neprekinjeni krog adventnega venca nas spominja na neskončnost: Božja ljubezen do nas je večna.

Zimzelene vejice, ki jim sneg in mraz ne moreta do živega, so znamenje upanja: Bog nas ne bo zapustil. Njegovo ime je Emanuel, to pomeni: Bog z nami.

Vijolična barva sveč in trakov nas opozarja, naj se skrbno in z vso resnostjo pripravljamo na Jezusov prihod. Pomeni tudi spokornost, to je ne misliti le nase, ampak odpreti srce Bogu in bližnjemu: Bog pričakuje, da ga jemljemo resno – resno, kakor on resno jemlje nas. Jezus ni prišel, da bi mu stregli, ampak da bi on stregel.

Štiri sveče so kot štirje mejniki v zgodovini sveta in človeštva: stvarjenje, učlovečenje, odrešenje, konec sveta. Ponazarjajo štiri adventne nedelje. Prižigamo jih postopoma, vsako nedeljo eno več. Govorijo nam, da smo vedno bliže božiču, pa tudi Kristusovemu drugemu prihodu ob koncu sveta. Bog je alfa in omega, začetek in konec.

ADVENTNE PESMI

Zapri vse
Jezusa čakam
Poslušajte, vsi ljudje
Pridi k nam, Gospod

Starost: 3 leta in več

tradicional

Prižgimo si lučke

Starost: 2 leti in več

Lenčka Kupper

Opomba: Po vsaki kitici ponovimo: la, la, la … , kar je zelo primerno tudi za najmlajše otroke.

Originalna melodija ima zelo velike skoke, z manjšimi prilagoditvami pa je pesem zelo primerna tudi za mlajše otroke.

Prva svečka zagorela

Starost: 3 leta in več

s. Jožica Merlak FMA

 

Zbudimo se iz spanja

Starost: 5 let in več

Franc Juvan

Opomba: Besedilo je za predšolske otroke zelo zahtevno.

Zapri vse

1. ADVENTNI TEDEN

3. ADVENTNI TEDEN

2. ADVENTNI TEDEN

4. ADVENTNI TEDEN