Prednostna naloga

“VSE JE DEL STVARSTVA.”

V preteklem šolskem letu so otroci ob liku Pike Nogavičke odkrivali svet in se učili bontona v vsakdanjem življenju. V tem šolskem letu želimo njihovo pozornost usmeriti v lepoto narave, ki nas obdaja, in v gojenje pristnih odnosov do vsega ustvarjenega. Navdihuje nas tudi usmeritev katoliških vrtcev Slovenije Mi družina ena smo in pobuda papeža Frančiška “vsem ljudem dobre volje” Hvaljen, moj Gospod, ki nas spodbuja, naj odgovorno in z ljubeznijo skrbimo za skupni dom.

Ob stiku z naravo bodo otroci oblikovali in utrjevali temeljne vrednote za srečno življenje: občudovanje, hvaležnost, veselje, spoštovanje, ponižnost. Vzgojiteljice jim bodo omogočile pestre življenjske izkušnje, v katerih bodo doživljali in se učili izražati povezanost, medsebojno sprejemanje, zaupanje, razumevanje, odprtost, iskrenost, razdajanje, ljubezen in mir.

Da bi naravo čim bolj pristno doživeli, se nad njo navdušili in jo vzljubili, jim bodo omogočile čim več gibanja na prostem, dolge sprehode v naravo, fizikalne in kemijske poskuse, eksperimentiranje z naravnimi materiali in druge bogate izkušnje. Okus za pristno lepoto bodo oblikovali, ko bodo občudovali stvarstvo ter naravne materiale uporabljali za glasbeno in likovno izražanje.

Otrokom bomo omogočili doživljanje pristnega veselja in medsebojne povezanosti, ko bodo izkušali sožitje z naravo vsak dan, ob vsakem času. Ob ustrezni strokovni in leposlovni literaturi bodo razvijali govorne sposobnosti, bogatili besedni zaklad in ozaveščali odgovornost za ohranjanje lepote narave. Ob spoznavanju vsega lepega in dragocenega okoli nas se bosta v njih spontano razvijala čut za druge in ekološka osveščenost.

Razvoj otrokove inteligence želimo omogočiti tudi z ustvarjanjem spodbudnega okolja za spontano, sproščeno igro z nestrukturiranimi materiali, z gibalnimi, socialnimi in miselnimi igrami, s spodbujanjem radovednosti in raziskovalne žilice, s postavljanjem problemov in izzivov, ki jih bodo poskušali reševati sami.

Vsebinske teme, ki jih bo vsaka skupina načrtovala glede na ritem otrok:

  1. Kako je vse nastalo (v svetu dinozavrov, evolucija)
  2. Skrivnostno vesolje
  3. Hecna voda
  4. Nebo nad nami (vreme, zrak)
  5. Čudovita luč (svetloba)
  6. Zeleni in pisani svet (rastline)
  7. Zanimive živali
  8. Človek
  9. Delo in počitek

Koledar dogodkov

september 2021
NPTSČPS
    1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30   
« Avg   Okt »

Dogodki