Načini povezovanja in sodelovanja s starši

Načini povezovanja in sodelovanja s starši ter družinami otrok

Sodelovanje med vrtcem in starši je pomemben vidik kakovosti predšolske vzgoje, saj prav to sodelovanje veliko prispeva k ustreznemu dopolnjevanju družinske in institucionalne vzgoje, ki temelji na skupnem cilju: omogočiti optimalno vzgojo in razvoj ter srečno in zdravo otroštvo.

 

Načini sodelovanja  

  • Postopno uvajanje otroka v vrtec: Za starše novincev imamo uvodni sestanek, kjer jih seznanimo z delovanjem vrtca in s posebnostmi uvajanja. Starši so ob vključitvi določen čas skupaj z otrokom v oddelku in postopoma podaljšujejo čas samostojnega bivanja otroka v vrtcu.
  • Gojimo sprotno izmenjavanje informacij med starši in vzgojiteljicami ob vsakodnevnih stikih (predvsem ob prihodu in odhodu otroka iz vrtca).
  • Poglobljen razgovor o otroku na pogovornih urah (v dogovoru z vzgojiteljico).
  • Na roditeljskih sestankih (september, februar, maj)
  • Seznanjanje staršev z vzgojnim delom in programom: Reden komunikacijski kanal je oglasna deska, na kateri so poleg informacij o programu tudi razne misli, obvestila – vabila, fotografije ipd.
  • Preko Sveta staršev in Sveta zavoda
  • Preko različnih oblik druženja (praznovanja, delavnice …)
  • Sodelovanje staršev pri izvedbi programa (prireditve, delavnice, zaključni piknik, izlet …)
  • Preko srečanja za družine otrok, skupnih praznovanj, izletov …
  • Vrtec med starši načrtno spodbuja medsebojno spoznavanje, povezovanje, pomoč in solidarnost (npr. družabna srečanja po oddelkih, izmenjava oblačil, opreme, urejanje igrišča …).

 

Nekaj konkretnih izvedb srečanj:

 

Športno popoldne 

Vsako leto se v jeseni srečajo starši in otroci posameznih skupin na skupnem druženju ob igrah, kostanju ali preprostem klepetu.

 

Adventne delavnice z babicami in dedki

Otroci s pomočjo dedkov in babic spoznavajo kulturo in tradicijo ter se z opazovanjem odraslih in sodelovanjem učijo izdelati adventni venec. Dejavnost adventne delavnice poteka v obeh enotah vrtca v petek pred prvo adventno nedeljo.

 

 Srečanje družin v vrtcu

V soboto pred prvo adventno nedeljo imamo v vrtcu srečanje družin otrok iz obeh enot. Srečanje potek v enoti v Murski Soboti. Program pripravlja vzgojiteljski zbor in zunanji gost, ki nagovori starše s svojim pričevanjem in besedo. Pred pogostitvijo imamo blagoslov adventnih vencev.

 

Praznik staršev

Na prireditev so povabljeni vsi starši. Otroci se staršem s pesmijo, deklamacijo, dramatizacijo idr. zahvalijo za vse, kar živijo in delajo zanje. Praznik staršev poteka v obeh enotah vrtca v tednu od 18. marca do 25. marca, ko obhajamo teden družine.

 

Druženje z babicami in dedki

Dejavnost druženja z babicami in dedki poteka v obeh enotah vrtca v mesecu maju

 

Srečanje družin oddelka

V obdobju konec januarja oz. začetek februarja se glede na želje staršev in predlog vzgojiteljice oddelka srečajo družine otrok oddelka.

 

Koledar dogodkov

september 2021
NPTSČPS
    1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30   
« Avg   Okt »

Dogodki