Pozvačin v vrtcu

07. 11. 2018

V sredo, 7. 11. 2018 nas je v sklopu spoznavanja običajev v našem kraju obiskal Pozvačin in nam prikazal pozvačinsko šego poznano v Prekmurju. Otroci so navdušeno gledali in prisluhnili g. Geltu, ki je bil v vlogi Pozvačina. Ob koncu pa smo skupaj z njim zaplesli in si še pobliže pogledali njegovo obleko. 

In kdo je Pozvačin?

Pozvačin je oseba, ki vabi na svatbo sorodnike, sosede, znance in prijatelje. Pozvačin gre teden pred gostüvanjem na domove povabljenih, in sicer najprej vabi najbolj oddaljene, nato bližnje in naposled domače.

To je ponavadi vesel mlajši moški. Kdor je izbran za pozvačina, je počaščen. Pozvačina sta dva in sicer eden z nevestine strani, drugi pa z ženinove.

Pozvačin ima posebno obleko: bogato okrašen visok klobuk, okrog vratu ima posebno ruto, oblečen je v suknjo (narejena je iz brisač), ki je položena okrog vratu v črki x in bogata s pisanimi papirnatimi trakovi in rožami, na vsaki nogi ima privezana dva zvončka, opasan je z dvema čutarama, v eni ima vino, v drugi pa proso ter platneno torbo, v kateri nosi kruh. Poleg tega ima trobento ali rog, v roki pa nosi v roki sekiro, na kateri je jež in zvonček. Pomemben pozvačinov rekvizit je tudi zemljevid.

V veljavi je rek: “Bolj je pozvačin gor oblečen, vekša je gostija.”