Obeležili smo teden slovenske hrane

22. 11. 2024

V tednu od 11. do 15. 11. 2024 je potekala priprava na tradicionalni slovenski zajtrk, ki ga imamo že vrsto let na tretji petek v novembru in s katerim obeležujemo pomen lokalno pridelane hrane za zdravje otrok in odraslih. Letos smo se v tednu slovenske hrane vsak dan pogovarjali in spoznavali eno od sestavin tradicionalnega slovenskega zajtrka, ki so kruh, maslo, med, mleko in jabolko.

Pripravili smo degustacije različnih pekovskih in mlečnih izdelkov. Presenetljivo je otroke najbolj navdušilo kozje mleko. Izdelovali smo jabolčne kroglice, ki so otrokom zelo teknile.

V enoti Tišina sta nas v četrtek obiskala predstavnika Čebelarskega društva Tišina ter nam predstavila delo čebelarja in postopek pridobivanja medu. V enoti v Murski Soboti smo otrokom predstavili čebelarja, njegova oblačila in kako nastane med. Otroci so tudi imeli priložnost poskusiti več različnih vrst medu, od katerih jih je najbolj navdušil kostanjev. V zahvalo smo jima zapeli refren pesmi Čebelar ob spremljavi harmonike.

V petek smo vse sestavine združili v tradicionalnem slovenskem zajtrku. Komentar otrok je bil, da bi radi čim večkrat jedli tako dober in okusen zajtrk.