Spretni prstki

01. 03. 2022

Le zakaj otroci tako radi šivajo? Njihova želja po rasti in razvoju jih sili, da se učijo vedno novih spretnosti. Še posebej pomembne so dejavnosti za prstke, saj pospešujejo intelektualni razvoj, vzpostavljanje novih sinaps in matematičnih predstav!

V vrtcu Lavra imamo enkrat na teden delavnice “spretni prstki” za bodoče šolarje in kar ne morejo se učakati dneva, ko lahko primejo za šivanko. V decembru so na lanene krpice izvezli motiv sivke. Iz krpic smo sešili mošnjičke in jih napolnili z dišavnico. Izdelek je bil lepo darilce za božične praznike.

V januarju pa so prisluhnili zanimivim zgodbam iz starodavnih dni o potovanjih po samotnih krajih in si naredili popotno torbo. Okrasili so jo z gumbi. Pas so spletli iz debele volne. Ob tem so se naučili prišiti gumb, obrobiti torbico, splesti kito in zavezati pentljo. Deklice imajo raje torbico za čez ramo, dečki pa jo nosijo privezano okoli pasu. Ponosni so, da so se naučili nekaj novega in da so si sami izdelali lep pripomoček za igro.

Tako zahtevnega izdelka ni mogoče narediti v enem dnevu. Zanj se morajo truditi več tednov. Tako postajajo vztrajni in potrpežljivi, gojijo pričakovanje in prizadevanje na dolgi rok. Zato je tudi veselje ob končanem delu še večje. Kdor enkrat vidi žareč nasmeh in sijoče oči otroka, ki mu je po dolgem času uspelo dokončati izdelek, razume, da kupljeni predmeti v primerjavi z doma izdelanimi nimajo nobene vrednosti.

s. Jožica Merlak