Tradicionalni slovenski zajtrk

Vlada Republike Slovenije je oktobra 2012 sprejela sklep, da vsak tretji petek v mesecu novembru razglasi za dan slovenske hrane v podporo domačim pridelovalcem in predelovalcem hrane ter v spodbujanje zavedanja in pomena domače samooskrbe, ohranjanje čistega, zdravega okolja, ohranjanje podeželja, seznanjanje mladih s postopki pridelave in predelave hrane.

Tradicionalni slovenski zajtrk sestavljajo kruh, maslo, med, mleko in jabolko. Čas, ko več ostajamo doma, lahko izkoristimo tudi kot priložnost, da izboljšamo prehranske navade tako pri otrocih in mladostnikih kot pri sebi. Zemljevid lokalnih kmetij za boljšo preskrbo z lokalno oziroma slovensko hrano lahko najdete tukaj.

Naše babice in dedki, prababice in pradedki in praprababice in prapradedki … niso samo zdravo jedli, ampak so se pri obrokih tudi veliko pogovarjali, peli ter se zabavali. Na začetku in na koncu pa so se Bogu zahvalili za dobro hrano in prijetne trenutke. Naredimo vesel in zabaven tudi naš tradicionalni zajtrk!

Dolge jesenske večere pa si lahko krajšate z otrokom primerno strokovno in leposlovno literaturo. Nekaj predlogov najdete na tej povezavi.

In povedal jim je spet drugo priliko: “Nebeško kraljestvo je podobno kvasu, ki ga je vzela žena in ga umesila v tri merice moke, dokler se ni vse prekvasilo.” (Mt 13,33)

DOMAČE MASLO

POTREBUJEMO:

  • 750 mL sladke smetane z vsaj 36 % mlečne maščobe
  • 0,5 L ledene vode

Sestavine zadoščajo za izdelavo 280 g masla.

POSTOPEK:

V mešalni posodi stepamo sladko smetano. Ta se sprva strdi, nato pa se začne izločati tekočina. To je pinjenec, ki ga precedite in shranite.

Nastali kepi masla prilijemo 250 mL ledene vode in ponovno mešamo. Vodo odlijemo in dobljeni kepi prilijemo preostalo ledeno vodo. Nazadnje maslo mešamo z lopatico in ponovno odcedimo. Morebiten preostanek vode iztisnemo še z rokami, nato pa ga poljubno oblikujemo, preložimo v skodelico in ohladimo. Po želji dodamo tudi sol ali zelišča.

Pinjenec je stranski produkt pri izdelavi masla in velja kot hranilni napitek. Je prijetnega in osvežilnega okusa. Svež je lahko prebavljiv, pri uživanju pa mu lahko dodamo sadje. Lahko ga uporabimo tudi pri peki in kuhanju.

ČEBELICA

 

Čebelica leti najvišje pod nebo.

Čim višje leti, tem lepše brenči,

čebelica moja!

 

(ljudska)

DUŠENO JABOLKO Z MEDOM

 

SESTAVINE:

  • srednje veliko jabolko za vsako osebo
  • med
  • voda

 

POSTOPEK:

Jabolka operemo in z nožičem izvotlimo, da odstranimo pecelj, muho in peške. Položimo  jih v primerno visoko posodo in zalijemo z vodo (približno 2 cm).

Pokrijemo s pokrovko in pustimo, da se dušijo približno 15–30 min., odvisno od sorte. Če je potrebno, vodo v majhnih količinah sproti dolivamo, da se jabolka ne prismodijo. Ko voda povre in so jabolka že mehka, jih odstavimo.

V sredico jabolk damo po eno žličko medu, ponovno pokrijemo in pustimo še nekaj minut v segreti pečici ali na nizkem ognju, da se prepojijo.

Mmm! Bog žegnaj!

MOLITEV PRED JEDJO

 

Molitev praviloma vodi oče. Začne z znamenjem križa:

V imenu Očeta in Sina in Svetega Duha. Amen.

 

Vse od tebe, Bog, imamo

in za vse ti hvalo damo,

ki tako nas rad imaš,

blagoslovi, kar nam daš.

(Anton Martin Slomšek)

 

Vsi družinski člani se primejo za roke in skupaj molijo:

Oče naš, ki si v nebesih, posvečeno bodi tvoje ime.

Pridi k nam tvoje kraljestvo.

Zgodi se tvoja volja

kakor v nebesih, tako na zemlji.

Daj nam danes naš vsakdanjih kruh.

In odpusti nam naše dolge,

kakor tudi mi odpuščamo svojim dolžnikom.

In ne vpelji nas v skušnjavo,

temveč reši nas hudega.

Amen.

 

Lahko zapojemo primerno pesem, npr.:

Pridi k nam, Gospod …

 

V imenu Očeta …

 

Mama nareže kruh. Preden zareže, ga s konico noža zaznamuje z znamenjem križa in pri tem reče:

Sveti križ Božji.