Vlada Republike Slovenije je oktobra 2012 sprejela sklep, da vsak tretji petek v mesecu novembru razglasi za dan slovenske hrane v podporo domačim pridelovalcem in predelovalcem hrane ter v spodbujanje zavedanja in pomena domače samooskrbe, ohranjanje čistega, zdravega okolja, ohranjanje podeželja, seznanjanje mladih s postopki pridelave in predelave hrane.
Tradicionalni slovenski zajtrk sestavljajo kruh, maslo, med, mleko in jabolko. Čas, ko več ostajamo doma, lahko izkoristimo tudi kot priložnost, da izboljšamo prehranske navade tako pri otrocih in mladostnikih kot pri sebi. Zemljevid lokalnih kmetij za boljšo preskrbo z lokalno oziroma slovensko hrano lahko najdete tukaj.
Naše babice in dedki, prababice in pradedki in praprababice in prapradedki … niso samo zdravo jedli, ampak so se pri obrokih tudi veliko pogovarjali, peli ter se zabavali. Na začetku in na koncu pa so se Bogu zahvalili za dobro hrano in prijetne trenutke. Naredimo vesel in zabaven tudi naš tradicionalni zajtrk!
Dolge jesenske večere pa si lahko krajšate z otrokom primerno strokovno in leposlovno literaturo. Nekaj predlogov najdete na tej povezavi.