Na obisk smo povabili babice in dedke

20. 05. 2024

Misel pisatelja Alexa Hayleya pravi: “Nihče ne more narediti za majhne otroke tega, kar naredijo dedki in babice. Stari starši na življenja vnukov posujejo čarobni prah.”

V sredo, 15. 5. 2024, smo na obisk v vrtec na Tišini povabili babice in dedke, ki so se povabilu z veseljem odzvali v velikem številu. Ob 8.00 so se zbrali v cerkvi Marijinega rojstva na Tišini pri sveti maši in molitveni uri. Med tem smo z otroki v vrtcu imeli zajtrk, pripravili še zadnje stvari in se odpravili na igrišče, kjer smo stare starše težko pričakali. Pripravili smo kratek program. Zapeli smo ljudsko pesmico Prav lepo je res na deželi in Bitenčevo Pod lip’co je sedela; nekateri stari starši so z veseljem peli z nami. Kasneje so povedali, da jim je bilo zelo všeč, da smo otroke naučili stare ljudske pesmice. Skupina Oblak je nastopila z dramatizacijo češke ljudske pravljice Trije metulji in pesmico Metuljček Cekinček, skupina Sonce pa z dramatizacijama Zdravilna juha in Sir. Skupaj smo deklamirali še Dedek in Babici ter na obraze privabili nasmehe. Zaključili smo s skupno pesmico Mi se ‘mamo radi. Nato so se vnučki stisnili k babicam in dedkom, jih povabili na okrepčilo ter se šli še malo poigrat na igrala, stari starši pa so medtem poklepetali med seboj in z vzgojiteljicami. Preden so odšli domov, so dobili še spominček, ki so se ga zelo razveselili in dejali, da hranijo vse lepe stvari, ki so jim jih vnuki prinesli iz vrtca.

Podobno srečanje, duhovno in kulturno bogato, prijetno in veselo, smo imeli v Murski Soboti v petek, 17. 5. 2024. Babice in dedki so med drugim prisluhnili malim flavtistom, ki so zaigrali tri skladbe, in pevskemu zborčku, ki je zapel tri pesmi. Bodoči šolarji so se veselo zavrteli ob glasbi in zaplesali starodavne otroške folklorne plese. Najpomembnejše od vsega pa je bilo seveda druženje, polno prijaznih besed, iskrivih pogledov in toplih objemov med malčki in njihovimi starimi starši.