Tkanje vezi v vrtčevski (in šolski) skupnosti

26. 05. 2023

V današnjem svetu, ki žal vse bolj stremi k individualizmu, je skupnost veliko težje vzpostaviti. Ker pa se vse bolj zavedamo njenega pomena, je vredno in potrebno, da si prizadevamo zanjo in gradnjo dobrega medsebojnega sodelovanja v njej.

S tem namenom smo se vzgojiteljice našega vrtca v soboto, 13. maja, udeležile izobraževanja Tkanje vezi v vrtčevski (in šolski) skupnosti, ki je potekalo v Vrtcu Dobrega pastirja v Šentvidu nad Ljubljano. Skozi teorijo, predvsem pa na primerih dobrih praks so nam predavateljice predstavile, na kakšne načine tkejo vezi med sabo v kolektivu, z otroki, starši in okoljem. S poslušanjem, razmišljanjem, delavnicami in tudi preko iger smo se seznanile s pomenom skupnosti in njenimi pozitivnimi učinki na posameznika. Navdušene smo se vračale v svoje okolje, kjer bomo marsikatero idejo skušale tudi uresničiti: od tega, kar že delamo, do tega, kar bi še lahko in bi bilo potrebno izboljšati, da bi sledili skupnemu cilju.

“Nikoli ne dvomi o tem, da lahko mala skupina čutečih ljudi spreminja svet. Resnično je to edini način spreminjanja.” (Margeret Mead)

Pomembno je sodelovati, ne zmagati:

  • “Uspeh ti da marsikaj, ne da ti pa tiste notranje sreče, ki ti jo prinese ljubezen.” (Sam Goldwyn)
  • “Kdo nam bo pomagal, če si ne bomo pomagali med seboj?” (Barbara Mandrell)

 

Preberite tudi članek na spletni strani Zavoda sv. Stanislava.

Vir slike: Zavod sv. Stanislava