Utrinki s tradicionalnega slovenskega zajtrka

22. 06. 2021

Smo v mesecu juniju, ko spoznavamo najrazličnejše poklice. V vrtcu Lavra smo v pripravi na slovenski tradicionalni zajtrk izvedli številne dejavnosti, ki so bile povezave z njim. Vzgojiteljica nam je med spoznavanjem narave predstavila in spregovorila o mleku in mlečnih izdelkih. Večji otroci so si izdelali igro Krave na pašniku.

Spoznali smo poklic peka, se pogovorili, od kod dobimo zrnje, ter si ogledali in poimenovali sestavine, ki jih potrebujemo za izdelavo kruha. Nato smo se sprehodili do Mlinopeka, si ogledali zunanjost stavbe in kombi za razvažanje pekovskih dobrot ter se zaustavili še pred trgovino s pekovskimi izdelki.

Spregovorili smo o poklicu kuharice, ki za nas pripravlja okusne in odlične zajtrke, kosila in malice, ter o čebelarju in čebelah. Poskusili smo tudi med. Ogledali smo si čebelnjak. Naslikali smo ga in se igrali igro Pridne čebelice.

Vsak dan v tednu smo dogodke podkrepili s pravljicami, ki so se navezovale na slovenski tradicionalni zajtrk: Mojca Pokrajculja, Medenjaček, Pekarna Mišmaš, Jabolko in druge.

V petek, 11. junija, pa je potekal sam zajtrk. Prebrali smo zgodbo o jabolku in zaužili slovenski zajtrk ter okusili tudi druge domače jedi. Bilo je zelo dobro. Pa dober tek!

Nataša Horvat

no images were found