Načini povezovanja in sodelovanja s starši ter družinami otrok

Sodelovanje med vrtcem in starši je pomemben vidik kakovosti predšolske vzgoje, saj prav to sodelovanje veliko prispeva k ustreznemu dopolnjevanju družinske in institucionalne vzgoje, ki temelji na skupnem cilju: omogočiti optimalno vzgojo in razvoj ter srečno in zdravo otroštvo.

 

Načini sodelovanja  

  • Postopno uvajanje otroka v vrtec: Za starše novincev imamo uvodni sestanek, kjer jih seznanimo z delovanjem vrtca in s posebnostmi uvajanja. Starši so ob vključitvi določen čas skupaj z otrokom v oddelku in postopoma podaljšujejo čas samostojnega bivanja otroka v vrtcu.
  • Gojimo sprotno izmenjavanje informacij med starši in vzgojiteljicami ob vsakodnevnih stikih (predvsem ob prihodu in odhodu otroka iz vrtca).
  • Poglobljen razgovor o otroku na pogovornih urah (v dogovoru z vzgojiteljico).
  • Na roditeljskih sestankih (september, februar, maj)
  • Seznanjanje staršev z vzgojnim delom in programom: Reden komunikacijski kanal je oglasna deska, na kateri so poleg informacij o programu tudi razne misli, obvestila – vabila, fotografije ipd.
  • Preko Sveta staršev in Sveta zavoda
  • Preko različnih oblik druženja (praznovanja, delavnice …)
  • Sodelovanje staršev pri izvedbi programa (prireditve, delavnice, zaključni piknik, izlet …)
  • Preko srečanja za družine otrok, skupnih praznovanj, izletov …
  • Vrtec med starši načrtno spodbuja medsebojno spoznavanje, povezovanje, pomoč in solidarnost (npr. družabna srečanja po oddelkih, izmenjava oblačil, opreme, urejanje igrišča …).

 

Nekaj konkretnih izvedb srečanj:

 

Športno popoldne 

V enoti Murska Sobota bo v četrtek, 5. 10. 2017 ob 15.30 uri;

v enoti na Tišini pa bo v petek, 6. 10. 2017. Temu bo sledil že tradicionalni kostanjev piknik.

Adventne delavnice z babicami in dedki

Otroci bodo s pomočjo dedkov in babic spoznavali kulturo in tradicijo ter se z opazovanjem odraslih in s sodelovanjem učili izdelati adventni venec. Dejavnost adventne delavnice bo pod vodstvom vzgojiteljic in pomočnic vzgojiteljice v obeh enotah potekala v petek, 1. 12. 2017 ob 9. uri.

 

 Srečanje družin v vrtcu

V soboto, 1. 12. 2017 bomo pripravili srečanje družin otrok iz obeh enot. Srečanje bo potekalo v enoti v Murski Soboti. Program pripravlja vzgojiteljski zbor. Pred pogostitvijo pa bomo imeli blagoslov adventnih vencev.

 

Praznik staršev

Na prireditvi, kamor bodo povabljeni vsi starši, se bodo otroci s pesmijo, deklamacijo, dramatizacijo idr. zahvalili staršem za vse, kar živijo in delajo zanje. Ob koncu prireditve bodo izročili svojim staršem darilo, ki ga bodo sami izdelali v vrtcu. Praznik staršev bo potekal v enoti Murska Sobota, 22. 3. 2018 ob 15.30 in v enoti Tišina 23. 3. 2018 ob 15.30.

 

Druženje z babicami in dedki

Dejavnost druženja z babicami in dedki bo potekala na praznik Gospodovega vnebohoda,10. 5. 2017. Skupaj se bomo srečali v vrtcu ob 9.00 in nato odšli k sveti maši.

 

Srečanje družin oddelka

V obdobju konec januarja oz. začetek februarja se glede na želje staršev in predlog vzgojiteljice oddelka srečajo družine otrok oddelka.

 

Aktualno

januar 2020
PTSČPSN
« Dec   Feb »
   1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31