Za nami je še eno čudovito letovanje z bodočimi šolarji na Bledu.

V sredo, 31. maja, smo se zjutraj ob sedmih zbrali na železniški postaji v Murski Soboti, od koder smo se z vlakom odpeljali proti Ljubljani. Vožnja je bila posebno doživetje, ker smo lahko obiskali vlakovodjo in si ogledali vse tiste tipke, s katerimi le-ta upravlja vlak. Vlakovodja, ki nas je varno pripeljal do Ljubljane je bil stric naše bodoče šolarke Katarine.

Ob prihodu v naše glavno mesto smo stopili na drug vlak in se odpeljali do Lesc. Med potjo pa so otroci z zanimanjem opazovali pokrajino in poslušali zgodbe o Blejskem jezeru in Babjem zobu, da bi tako čim več izvedeli o naši končni destinaciji.

Prispeli smo v Lesce, kjer nas je že čakala s .Martina, ki je odpeljala naše kovčke, mi pa smo uživali še v kratki vožnji z avtobusom iz Lesc do Bleda.

Od avtobusne postaje smo se odpravili  peš do Marijinega doma sester hčera Marije Pomočnice, ki je za tri dni postal tudi naš dom. Tam nas je s slastnim kosilom že pričakal naš kuhar Tadej, s. Martina in ostale sestre.

Po kosilu in postiljanju postelj je sledil zaslužen počitek, potem pa pot okrog jezera, kjer smo videli vse polno zanimivih stvari: labodko z mladiči, račke, kopalce v jezeru, pletne, ki so vozile obiskovalce na otok, kužka, ki je veselo skakal v jezero in še in še….

Naše poglede pa je najbolj pritegoval otok sredi jezera.  Vkrcali smo se na pletno in se odpeljali  na otok. Tam smo se povzpeli po mnogih stopnicah in se napotili proti cerkvici, kjer smo vsi pozvonili z zvonom želja in si seveda po tihem nekaj zaželeli. Nato je sledila osvežitev s sladoledom in sprehod po otoku ter vrnitev nazaj  na celino, kjer smo nadaljevali še preostanek poti okoli jezera.

Ustavili smo se še pri igralih in že je bil čas za večerjo.  Po večerji je bila na vrsti še nogometna tekma. Sledilo je večerno tuširanje in spanje, saj si je bilo treba nabrati moči za naslednji dan. Tako je minil prvi dan letovanja.

V četrtek smo si ogledali blejski grad, kjer  so nas  še posebej navdušili grajski kletar, kovač in tiskar, ki so nam prikazali, kako je njihovo delo potekalo nekoč. Uživali smo ob krasnem razgledu na Blejsko jezero. Nazaj grede pa smo se ustavili v “viteškem” taboru, kjer smo spoznali življenje vitezov. Za nekaj trenutkov so se tudi otroci spremenili v viteze: streljali so z lokom, zadevali s sekiricami štor, spoznali razliko med mečem in sabljo in ju tudi potežkali. Pokazali so nam  kako deluje katapult in kakšen je pravi viteški oklep. Bilo je zelo zanimivo in poučno.

Popoldan smo si zaželeli malo osvežitve v jezeru. Sezuli smo čevlje in nogavice in pomočili noge v Blejsko jezero. Joj, kak je pasalo!

Zvečer smo s petjem sodelovali pri sveti maši v cerkvi Sv. Martina in tako je bil  za nami že drugi dan letovanja.

In že je prišel petek – zadnji dan letovanja. Z vlakcem smo se zapeljali okrog jezera in se tako počasi poslovili od Bleda. V Marijinem domu smo pojedli še kosilo, vzeli vsak svoj kovček , se poslovili od sester in se z avtobusom odpeljali na Brezje, kjer smo se z molitvijo in pesmijo izročili v Marijino varstvo. Tam smo si ogledali tudi razstavo jaslic, si kupili spominček in se odpeljali proti domu. Pot je zelo hitro minila, ker smo vsi zadremali.

Ko so otroci zagledali zvonik domače cerkve so veselo vzkliknili, kajti to je pomenilo, da bodo vsak trenutek v naročju mamic in očkov. Kaj je pa sledilo zdaj pa že veste….

In če nas kdo vpraša:”Kako je bilo?”

“L E P O !”

Liljana

Nekaj slik si lahko pogledate tukaj.